#

Intelepciunea de a gestiona

Ce e managementul? Abilitate sau stiinta? La DARIS, noi consideram ca managementul este o combinatie intre cele doua sau un mestesug (craft), care combina in sine abilitatea luarii deciziilor de management cu cele mai bune practici si principii de management.

Nu vom sti niciodata daca suntem un manager eficient, daca nu ne vom testa abilitatile de management in cadrul companiei. Orice manager in activitatea sa trebuie sa porneasca de la functiile de baza ale managementului:

  1. Previzionare – Trebuie sa plece de la analiza si cunoasterea cat mai completa a mediului in care organizatia isi desfasoara activitatea, trebuie sa treaca prin cunoasterea intima a organizatiei, valorilor si resurselor ei si trebuie sa ajunga la pozitia pe care compania o poate ocupa in piata in care activeaza. Fara previzionare nu vom sti cat de bune sau cat de proaste au fost deciziile noastre, pentru ca nu vom avea la ce sa ne raportam daca nu am previzionat rezultatele actiunilor noastre inainte sa trecem la treaba.
  2. Planificare – Fara planificare poate vom reusi sa obtinem ceea ce ne-am propus insa cu siguranta nu o vom face in cel mai eficient mod posibil. Prin planificare se realizeaza alinierea actiunilor tuturor entitatilor care contribuie la crearea rezultatului. Planificarea trebuie facuta la toate nivelurile de management in cadrul companiei, la nivel: lower management, middle managemnet si top management. Cruciala e alinierea lor cu strategia pe termen lung a companiei.
  3. Organizare – Chiar si cel mai bun plan, fara o implementare judicioasa e doar un plan. Important, pentru un manager, e modul in care sunt alocate resursele pentru realizarea obiectivelor stabilite. In faza implementarii planurilor, e foarte important sa putem atrage in orice moment resurse suplimentare, pentru a face fata cu succes situatiilor neprevazute, pentru a nu permite ca ele sa destabilizeze activitatile companiei.
  4. Coordonare – Realizarea obiectivelor depinde in mare masura de modul in care un manager reuseste sa coordoneze resursele umane in activitatile curente ale companiei. Un aspect important in procesul de coordonare e alinierea angajatilor companiei la obiectivele companiei si utilizarea instrumentelor potrivite pentru ca obiectivele companiei sa fie transpuse in obiectivele fiecarui angajat si apoi in rezultate.
  5. Control – O activitate cheie in vederea atingerii obiectivelor planificate, ce consta in evaluarea modului in care sunt atinse obiectivele planificate si efectuarea corectiilor necesare. Evaluarea trebuie facuta avand la baza indicatori (cantitativi si calitativi) care sa fie evaluati periodic: lunar, trimestrial si anual. Fara evaluare/control nu vom sti daca suntem in grafic cu activitatile planificate, iar la sfarsit de an vom constata ca nu am realizat obiectivele planificate.

Practic, diferenta dintre un manager eficient si unul ineficient, e modul in care el abordeaza aceste functii ale managementului. Pentru a avea cele mai bune rezultate e important sa tinem cont de urmatoarele aspecte:

  • fiecare functie necesita o anumita setare mentala;
  • fiecare functie necesita timp;
  • functiile trebuie sa le abordam consecutiv: previzionare – planificare – organizare – coordonare – control;
  • functiile trebuie aplicate si executate disciplinat;
  • trebuie sa invatam continuu, pentru a ocoli pe viitor anumite situatii care ar putea fi evitate;
  • trebuie sa identificam cele mai potrivite instrumente de management care sa ne ajute sa ne crestem productivitatea in momentul in care executam aceste functii.

Fiind la inceput de an, va urez sa incepeti cu incredere. Rezultatele nu vor ezita sa apara.

Autor: Iulian MARTIN (www.daris.ro)

Lasa un comentariu

Vezi comentariile